De skateclub OMNI Skaters bestaat sinds 1998, vanaf 2003 is OMNI Skaters officieel een vereniging. Hoe een clubje skaters uitgroeide tot een echte skatevereniging, vertelt Claus Ouwerkerk, de oprichter van de club. Claus heeft zijn bestuurdersfunctie al enige tijd geleden beëindigd maar mag zich anno 2008 ‘Erevoorzitter’ noemen én is nog steeds een paar maal per jaar actief als technisch trainer.
Wilde loopgroep
Het begint allemaal met ‘Omni Athlete Sport Support’, het fitnesscentrum dat Claus in de jaren ’90 runt in zijn woonplaats ter Aar. Hardlopen is zijn grote passie, en met een groep gelijkgestemden vormt hij al snel een ‘wilde loopgroep’: de Omni Athlete Runners. “Qua sfeer en doelstelling heel vergelijkbaar met wat we nu met de skaters doen”, vertelt Claus. “Vrijheid en leuke tochten maken, maar ook veel aandacht voor het leren, de techniek”.
Skatehype
Rond 1998 barst in Nederland de skatehype los. Overgewaaid uit de VS vindt de sport vruchtbare bodem in ons land, door de prima infrastructuur van fietspaden en passend bij onze schaatstraditie. De hype valt samen met de knieblessure van Claus; hardlopen is er niet meer bij en er moet een alternatief komen. “Toen ben ik gaan skaten en had ik nergens last meer van”, herinnert hij zich.
Maar liefst 4 miljoen paar skates gaan tussen 1998 en 2000 over de toonbank in Nederland. Volgens Claus verdwenen de meesten na een paar keer proberen weer in de kast. “Skaten was toch lastiger dan men dacht”. Geboren trainer Claus pikt het probleem op en organiseert in maart 1998 de ‘Toptraining voor Inline Skaters’, onder leiding van triatleet Axel Koenders. Direct daarna gevolgd door de eerste ‘Open Inline Skatedag’ op het Landlustpad in ter Aar.
Volle bak
Vanaf die tijd gaat het razendsnel… de runners worden de Omni Athlete Skaters, en de eerste eigen cursussen gaan van start. Er komt een Skatebond met een landelijk lesprogramma voor trainers. Claus doet hieraan mee samen met Karin Brouwer die later haar skateschool KarInline begint. Elk jaar is het ‘volle bak’ met de cursussen en zo leert Claus meer dan 1500 mensen in de regio skaten. Een groep van 32 haalt zelfs het Skatevaardigheidsbewijs, destijds nodig om je via de bond te kunnen verzekeren.
Vereniging
Na een jaar of 5 wordt het steeds moeilijker de cursussen vol te krijgen en Claus wil een stapje terug doen. Omdat er in de loop van de tijd een flinke skategroep is ontstaan oppert Claus om van de club een echte vereniging te maken. Zo gezegd, zo gedaan; op 25 maart 2003 worden de oprichtingsstatuten van OMNI Skaters getekend bij Notaris Kroes in Alphen door de toenmalige bestuursleden, waaronder André Moerman die in de jaren daarna de vereniging op de kaart zette.
De vereniging verkiest Alphen aan den Rijn als thuisbasis. Het geliefde Landlustpad in Ter Aar wordt door de gemeente zo verwaarloosd dat er niet meer te skaten is. “En Alphen ontving ons met open armen” vertelt Claus “we werden geholpen met zalen en kregen steun bij het organiseren van de tochten”.
Groei
Intussen blijft de vereniging groeien. Leden komen, leden gaan; het aantal ‘schommelt stabiel’ tussen de 70 en 90 leden. Een nieuwe impuls aan het ledental wordt gegeven door het organiseren van indoor skateactiviteiten en door het opnieuw zelf opzetten van beginnerscursussen in 2006. Hieraan doen ruim 80 beginnende skaters mee, onder bezielende leiding van Claus en Jaco de Lange, die inmiddels ook is opgeleid als skate-instructeur. Als Jaco begin 2007 zijn eigen skateschool begint wordt in goed overleg besloten de cursussen door zijn ‘Skate-Oké’ te laten uitvoeren.
Blijven opletten
Terugkijkend op 15 jaar OMNI Skaters heeft Claus de mooiste herinneringen aan de speciale evenementen, zoals de eerste georganiseerde ‘Grenstocht Duitsland’, en de groepsreizen naar Parijs en Barcelona. “Maar de essentie is toch gewoon het skaten zelf, de totale sportbeleving en zelfs meditatieve momenten die je daarbij kan hebben. Al blijft skaten een sport waar je nooit álles los kan laten; je moet echt altijd blijven opletten”.
Enkele ernstige valpartijen waarbij leden een arm braken – gelukkig slechts enkele keren gebeurd – staan hem dan ook nog levendig voor de geest: “Het is echt een domper als zoiets gebeurt in de groep”. Het bijbrengen van een goede en veilige skatetechniek aan beginnende skaters is dan ook een blijvende uitdaging voor onze vereniging.
Toekomst
In maart 2008 maakt OMNI Skaters de overstap van de Skatebond naar de KNSB. Deze veel grotere sportbond neemt in 2009 ook de overige SBN verenigingen op in de skatedivisie. Ook heeft OMNI Skaters sinds een aantal jaar een samenwerkingsverband met STC de Rijnstreek voor trainingen op de fietsbaan van Avanti.
Volgens Claus heeft het skaten een prima toekomst. “Het is echt een breedtesport geworden, die door steeds weer nieuwe generaties wordt ontdekt. Iedereen kan deelnemen, of je nu prestatiegericht, georganiseerd of voor de fun wilt skaten”. Bij OMNI Skaters biedt voor ieder wat wils. “En met steeds weer nieuwe initiatieven, zoals de eerste ‘Nightskate Alphen’ en de jaarlijkse landelijke toertocht, is de grote groep huidige vrijwilligers gewoon erg goed bezig” vindt Claus. “Met mijn cluppie”, zoals hij het noemt. Want dat is het, en dat zal het altijd blijven.
Erevoorzitter en erelid
Inmiddels is Claus na zijn pensioen naar oost nederland verhuisd. Als dank voor zijn inspanningen is Claus sinds 15 maart 2005 onze erevoorzitter. Erelid is André Moerman; André is jarenlang bestuurslid geweest en heeft de vereniging vanaf de oprichting helemaal op de kaart gezet.