Uitrusting

Inline skates kopen

Het kopen van inline skates doe je natuurlijk niet zomaar. Je kunt gaan zoeken op de woorden inline skates te koop, dan zie je veel websites waar je terecht kunt en ook daar zie je weer veel soorten, maten en aanbiedingen. Er zijn ook veel merken als je je gaat verdiepen in skates kopen en daar kom je dan snel genoeg achter.
Als je serieus wilt gaan skaten en toertochten wilt maken, is persoonlijk advies bij de aanschaf erg belangrijk!

Bij het kopen van inline skates is het in ieder geval belangrijk om op de wielen te letten. Twee dingen zijn daarbij van belang: de wielgrootte en de hardheid van de wielen. Wat betreft wielgrootte geldt: hoe groter de wielen, hoe sneller je gaat. Als je vooral langere tochten wilt afleggen, kun je het beste kiezen voor grote wielen (90 – 110 mm). De hardheid van de wielen varieert van 74 A (zacht) tot 100+ A (heel hard).
Zachte wielen geven je meer grip op de weg. Hardere wielen hebben een lagere rolweerstand, maar minder demping.

Skeeleren of inline skaten

De termen inline skaten en skeeleren worden door elkaar gebruikt. De term ‘skeeler’is door het merk Zandstra officieel als merknaam gedeponeerd, waardoor de KNSB ervoor kiest de term inline skaten te gebruiken.

Persoonlijke bescherming voor inline skaten

Persoonlijke bescherming is bij inline skaten heel erg belangrijk. Lichaamsdelen die beschermd moeten worden zijn je hoofd, pols, knieën en ellebogen.

Hoofdbescherming

Als Omniskaters skaten we op de openbare weg. Omdat je kwetsbaar bent in het verkeer, is het binnen onze vereniging verplicht om een helm te dragen bij je skate-activiteiten. Je kunt zelf een val veroorzaken, maar ook bijvoorbeeld andere skaters, andere weggebruikers en oneffenheden in de weg kunnen hiervoor zorgen. Een helm beschermt je hoofd bij een val en draagt zo bij aan het voorkomen van (hersen)letsel. Als je hoofd na een val in contact komt met een ondergrond, dan vermindert een helm de gevolgen (impact). Deze verdeelt de klap over een groter oppervlak en beschermt zo tegen oppervlakkig en ernstig hoofdletsel. Let op de volgende punten als je een helm koopt en draagt:

  • Ga naar een speciaalzaak met een groot assortiment. Laat je adviseren door een deskundige verkoper.
  • Koop een helm die geschikt is voor inline-skaten. Bij de helm zit altijd een bijsluiter waarin staat voor welke sport en voor welk risico deze is bedoeld.
  • Koop een helm die past bij jouw leeftijd.
  • Koop een helm met een CE-markering die voldoet aan de norm ‘EN 1078’ of ‘EN 1080’. Helmen die voldoen aan die normen zijn namelijk uitvoerig getest en bieden optimale bescherming. Koop je een helm van een Amerikaanse fabrikant? Kies er dan één met de norm ‘ASTM F-1492’. Deze absorberen meerdere klappen, zonder dat de werking van de helm verloren gaat.
  • De helm moet goed passen en mag niet te groot zijn. Is een helm te groot? Dan verschuift deze bij een val. Je verliest het beschermende effect waardoor de helm onveilig is.
  • De helm moet een goede pasvorm hebben. De pasvorm moet ovaal zijn en niet rond.
  • De helm moet aan de buitenkant vlak zijn van achteren. De achterkant mag geen punt hebben, zoals bij een wielerhelm.
  • Koop een helm met voldoende luchtgaten. Door de luchtgaten kan je hoofd afkoelen.
  • Een goede helm past over de slapen.
  • Het bandje van de helm mag niet in je huid snijden. Het bandje van de helm maakt achterover kantelen van de helm onmogelijk, maar mag niet in de huid snijden. Daarnaast is het bandje eenvoudig los en vast te maken.
  • De helm moet op zijn plaats blijven zitten als je je hoofd schudt. De helm mag echter niet knellen.
  • Draag je haar niet in een staart of in een lage staart als je een helm past en draagt. Doe je haar altijd los of in een lage staart.
  • De helm moet comfortabel zitten. Pas daarom verschillende merken met verschillende pasvormen als je een helm koopt.
  • Vervang een helm altijd na een val of een flinke klap op de helm. Ook al lijkt deze niet beschadigd. Door een val of klap kunnen er in de helm namelijk kleine haarscheurtjes ontstaan, die je zelf niet kunt zien. De schokabsorberende kunststof van de helm werkt daardoor niet meer zoals het hoort. Hierdoor kan de helm makkelijker breken, waardoor je hoofd bij een tweede val niet meer goed is beschermd.
Polsbescherming

Polsbreuken zijn de meest voorkomende inline-skateblessures. Met polsbeschermers bescherm je je polsen op een effectieve manier en voorkom je polsblessures zoals botbreuken. Een goede polsbescherming voldoet aan de volgende punten:

  • De polsbeschermers moeten 2 kunststof spalken hebben. Deze spalken voorkomen dat de pols ‘overstrekt’, verdelen de krachten over de pols en absorberen schokken. De spalken kunnen ook schaafwonden en ander oppervlakkig letsel voorkomen.
  • De spalken in de polsbeschermer moeten veerkrachtig zijn.
  • Polsbeschermers moeten sterk, kort en glad zijn. Zo kun je doorglijden na een val. Vroeger waren deze spalken lang en stug. Het risico bestond daardoor dat de krachten van de val verplaatst werden naar de onderarm. En dat deze daar een blessure veroorzaakten. Met korte, gladde polsbeschermers voorkom je dit.
  • Een breed beschermingsstuk moet de handpalm beschermen.
  • en goede polsbeschermer heeft banden die je stevig kunt aantrekken. Zo blijft de polsbeschermer zitten tijdens een val.
  • Handschoenen bij speed- en aggressive skaten
  • Speed-skaters maken vaak gebruik van (wielren)handschoenen met een zachte kunststof vulling (padding) op de handpalm. Ook aggressive skaters gebruiken deze materialen vaak. Zulke (wielren)handschoenen beschermen alleen tegen oppervlakkig letsel en voorkomen geen polsbreuken. Terwijl dit juist de vervelendste en meest voorkomende inline-skateblessure is.
Elleboog- en kniebescherming

Door elleboog- en kniebeschermers te dragen, verminder je de impact van een val tijdens het inline-skaten. Zo kun je inline-skateblessures zoals breuken en schaafwonden voorkomen. Goede elleboog- en kniebescherming voldoet aan de volgende punten:

  • Koop elleboog- en kniebeschermers met kappen van goed kunststof (polyurethaan of polycarbonaat). Deze zijn flexibel en slijten langzamer, en breken minder snel dan de goedkopere (plastic) kappen. Daarnaast zijn zulke beschermers een beetje zacht aan de binnenkant. Dit is comfortabeler en vangt schokken ook beter op. Je kunt na een val ook beter doorglijden, waardoor je de klap van de val verdeelt.
  • Belangrijk is dat een beschermer bij een val op zijn plaats blijft zitten. Koop bescherming met een ‘sok’ en klittenband, zodat een beschermer niet verschuift. Ook als je ergens tegenaan stoot, moet deze blijven zitten.
Overige zaken
  • Verlichting: als skater gedraag je jezelf in het verkeer vaak als een fietser. Net als voor een fietser, is het voor een skater ook belangrijk dat je verlichting draagt als je gaat skaten in het donker. Voor skaters zijn er speciale armbanden met verlichting die je kunt dragen.
  • Vingerbel: als skater heb je veel ruimte nodig op de weg. Er is daarom een vingerbel op de markt waarmee je andere weggebruikers kunt laten weten dat je in de buurt bent. De bel kan worden gedragen als een ring en ziet eruit als een kleine fietsbel.

Kijk ook op de site van voorkomblessure.nl voor meer informatie.